Danışman ve Hibe Analiz Programı

Danışmanlık ve Hibe Analiz Programı

Menu

1833 - SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı

1833 - SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı

1833 - SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı


Amaç ve Kapsam

Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesine, 450 milyon dolarlık finansman tahsis edilmiştir. Proje kapsamında, TÜBİTAK - TEYDEB 175 milyon dolarlık finansman ile proje süresince sanayinin yeşil dönüşümünü destekleyecektir. 6 yıl sürecek olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından farklı türde çağrılar açılacaktır. Bu çağrılardan biri de SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı’dır.

Bu çağrı kapsamında, özel sektör, üniversite ve kamu iş birliğiyle yenilik platformları oluşturularak, ülkemizin yeşil büyümesine katkı sağlayacak katma değeri yüksek ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için bir teknoloji ekosistemi olan Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları desteklenecektir. Özel sektör öncülüğünde, üniversite ve kamu iş birliğiyle ihtisaslaşmış bir Ar-Ge ve Yenilik Platformunun oluşturulması, bu platform aracılığıyla Ürünleştirme Yol Haritalarının (ÜYH) oluşturulması ve bu Ürünleştirme Yol Haritaları çerçevesinde yeşil dönüşüme yönelik ürün veya ürün grubu geliştirilmesine yönelik Ürünleştirme Programları (ÜPG) desteklenecektir. 

Kimler Başvurabilir ?

ÜPG kapsamında ÜPYK’nın büyük ölçekli kuruluş veya orta ölçekli kuruluş olması gerekmektedir. ÜPYK’nın Proje Yönetim Metodolojilerine (PM2) ilişkin tecrübe sahibi olması tercih edilir. Aynı zamanda ÜPYK’nın aşağıdaki niteliklerden mutlaka birini sağlaması beklenmektedir:

  •   Ar-Ge Merkezi Belgesi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

  •   Teknopark şirketi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

  •   Uluslararası ortaklı en az 1 projede görev almış olması ve en az 2 TÜBİTAK projesi başarıyla tamamlamış olması

  •   3 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

  •   Son 3 yılın herhangi birindeki Ar-Ge harcamasının 15 milyon TL ve üzerinde olması

  •   Yukarıdaki maddelerde belirtilen şartları sağlayamayan ÜPYK adayları için sektörün özel durumu dikkate alınarak yürütücü kuruluş olma yeterliliği ayrıca değerlendirilecektir.

    Platform, ÜPYK dışında en az 3 ÜPOK’tan oluşmalıdır. ÜPOK’lar içerisinde aşağıda belirtilen özelliklere sahip en az birer kurum/kuruluş bulunmalıdır. Bu özelliklere sahip ÜPOK’ların olmaması durumunda başvuru kabul edilmeyecektir. Aşağıda belirtilen özelliklerden birden fazlasına sahip olan ortakların kendi tercih ettikleri tek bir özellik dikkate alınacaktır.

  •   Ar-Ge Merkezi Belgesi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi

  •   Kurum

  •   KOBİ ölçeğindeki sermaye şirketi

Destek Miktarı ve Oranı
  1. Çağrı bütçesi üst sınırı1.500.000.000 TL (bir milyar beş yüz milyon Türk Lirası) olacaktır.
    Ürünleştirme Programı Bütçesi Üst Sınırı: Platformlar için ÜPG toplam bütçesi üst sınırı 300.000.000 TL (üç yüz milyon Türk Lirası) olacaktır.

    KOBİ ölçeğinde firma: 15 milyon TL
    Büyük ölçekli firma: 60 milyon TL
    Kurumlar: 10 milyon TL

    Platformda yer alacak olan özel sektör kuruluşları hibe ve geri ödemeli olarak, üniversiteler ve araştırma kurumları %100 hibe olarak destek alabileceklerdir.

Destek Unsurları
  1. Ürünleştirme Programı Süresi Üst SınırıÜPG süresi (ek süre dahil) en fazla 36 aydır. Proje kapsamında desteklenen giderler aşağıda belirtilmiştir.

    1. a)  Personel giderleri

    2. b)  Seyahat giderleri

    3. c)  Danışmanlık giderleri

  2. ç) Hizmet alımı giderleri

• CE, kalite belgelendirme ve sertifikasyon giderleri desteklenebilir.

• Sermaye şirketlerinin ekonomik fizibilite raporu hazırlanması için hizmet alması ve raporunu da proje önerisi ekinde sunması durumunda söz konusu gider Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutar kadar desteklenir.

• Proje kapsamında satın alımı gerçekleştirilen her bir alet/teçhizat taşıma, kullanım vb. risklere karşı proje süresince sigortalanmalıdır. Bu sigorta gideri hizmet alımı kapsamında proje bütçesine dahil edilebilir.

• Lisanslanan patentli teknolojilerin olgunlaştırılması ve bu teknolojilerin yeni ürüve süreçlere dönüştürülmesi ile ilgili faaliyetler bu çağrı kapsamındadır. Kuruluşların üniversite, araştırma kurumu, teknoloji geliştirme bölgesi şirketi gibi teknoloji sağlayıcılara ödeyecekleri lisans ya da devir bedelleri 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı kapsamında ayrıca desteklenebilecektir.

d) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri
e) Malzeme ve sarf giderleri
f) Bursiyer giderleri (
Yalnızca kurumlar için)
g) Kurum hissesi (Yükseköğretim Kurumları, Kamu kurumları, Kamu Araştırma Merkez ve Enstitüleri için %10, 6550 Sayılı Kanun kapsamında yeterlik almış
̧ aratırma altyapılarına, belirtilen st sınırın %20 fazlası eklenerek uygulanır.)

ı) Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) (Yalnızca kurumlar için)

Desteklenen İller
Tüm İller,
Başvuru Yeri

Programa proje başvuruları elektronik ortamda Tıklayınız adresindeki çevrimiçi (online) PRODİS uygulaması üzerinden yapılır.

Açıklamalar
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0
Puan
0 Yorum
0.0



Destek Bilgileri
Başlangıç Tarihi:
30 Kasım -1

Son Başvuru Tarihi:
30 Eylül 2024