4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı 10. Dönem 4006-A ve 4006-B Çağrıları
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı 10. Dönem 4006-A ve 4006-B Çağrıları
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı 10. Dönem 4006-A ve 4006-B Çağrıları
Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde ülkemizin emin adımlarla ilerlediği bilim ve teknoloji yolculuğunda geleceğimizin teminatı gençlerimizin bilimsel proje hazırlama ve sunma deneyimi elde ettikleri 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programının 10. Dönem çağrısı, yapılan önemli yeniliklerle ilk kez 4006-A ve 4006-B olarak iki ayrı çağrı şeklinde yayınlandı.
Program ile 5-12. sınıf öğrencilerinin ülkemizin öncelikleri ve bilim ve teknolojideki yönelimler doğrultusunda belirlenen tematik konularda hazırladıkları projeler desteklenmektedir.
Program ile 5-12. sınıf öğrencilerinin;
günlük hayatta karşılaşılan problemlere çözüm bulması,
bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik edilmesi,
bilimsel araştırma yöntemleri ve bilim etiğini öğrenmesi,
bilimsel süreç ve yaşam becerilerini kazanması,
takım çalışması içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve
olanaklarla karşılaşması amaçlanmaktadır.
10. Bilim Fuarları çağrı dönemi kapsamında önemli birtakım yenilikler yapılmıştır. Yapılan yenilikler ile disiplinler arası çalışma konusunda farkındalık oluşturulması ve öğrencilerin tematik konularda yapacakları çalışmaları temel alanlarla ilişkilendirme konusunda teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Gerçekleştirilen yeniliklerden bazıları:
Programa 4006-A ve 4006-B olmak üzere iki çağrı şeklinde çıkılması
10. Bilim Fuarları çağrı metinlerine bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde yer alan öncelikli alanlar doğrultusunda 23 yeni tematik konu ve yapılan projelerin temel alanlarla ilişkilendirilmesini teşvik etmek adına 12 ana alan eklenmesi
Aynı ilde yer alan iki kurum/kuruluşun Programa birlikte başvuru yapmalarına imkân sağlanması ve bu şekilde yapılan başvurulara değerlendirme aşamasında +1 puan verilmesi
- 5-12. sınıflar arasında eğitim-öğretim hizmeti veren resmi okullar
- 5-12. sınıflar arasında özel gereksinimli öğrencilere eğitim-öğretim hizmeti veren özel eğitim resmi okulları
- Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM)
- Öğretim programlarında Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Türkçe derslerinden en az üçüne yer veren Mesleki Eğitim Merkezleri
Belirtilen kurum/kuruluşlarda kadrolu ve tam zamanlı görevli öğretmenler (sözleşmeli öğretmenler dâhil) proje yürütücüsü olabilir. Ancak; müdür, müdür yardımcıları ve ücretli öğretmen olarak görev yapanlar proje yürütücüsü olamaz.
Destek miktarı, değerlendirme sonucuna göre her bir Bilim Fuarı için 2.500 TL (KDV dâhil) bilim fuarı hazırlık desteği ve sergilenecek her bir alt proje başına 300 TL (KDV dâhil) tutardan oluşur.
Bilim Fuarının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli sarf malzeme alımları (kırtasiye, laboratuvar/deney malzemeleri, etkinlik materyalleri vb.), alt proje kapsamında gerekli olan makine-teçhizat alımları, hizmet alımları, bakım-onarım giderleri ve alt projelerin ihtiyaçları doğrultusunda yapılan diğer zaruri alımlar destek kapsamında kabul edilir. Bilgisayar, yazıcı, projeksiyon cihazı, kamera, harici disk vb. alımı gibi genel amaçlar için yapılan harcamalar kabul edilmez. Harcama ve mali hususlara ilişkin ayrıntılı açıklamalar http://bilimiz.tubitak.gov.tr adresinde yer alan 4006-A Bilim Fuarları Kılavuzu’nda belirtilmiştir.
ARBİS kaydını tamamlayan başvuru sahipleri (proje yürütücüleri) başvurularını http://bilimiz.tubitak.gov.tr adresinden yapabilirler.
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)