Ayrımcılığa Karşı Hibe: Türkiye’de Ayrımcılığa Karşı Hak Temelli Çalışan Örgütler için Teklif Çağrısı
Ayrımcılığa Karşı Hibe: Türkiye’de Ayrımcılığa Karşı Hak Temelli Çalışan Örgütler için Teklif Çağrısı
Ayrımcılığa Karşı Hibe: Türkiye’de Ayrımcılığa Karşı Hak Temelli Çalışan Örgütler için Teklif Çağrısı
Sivil Toplum Örgütleri (STÖ'ler) ayrımcılığa karşı yasal ve resmi olmayan çözüm yollarına erişimin önündeki engellere meydan okumak için iyi bir konuma sahiptir. Bu çağrı, evsizler, ırksal, etnik ve dini azınlıklar, kadınlar, çocuklar, engelliler, LGBTİ+'lar gibi kesişimsel ayrımcılığa daha sık maruz kalan gruplara yönelik olarak ayrımcılığın izlenmesi, ayrımcılık mağdurlarına ulaşılması ve başvuruların ele alınması konularında deneyim kazanmayı amaçlayan STÖ'leri destekleyecektir. Bu bağlamda, alt hibe programı STÖ'lerin ihtiyaçlarını hedef alan, paydaşlar arasında yerel koalisyonlar kurma, ayrımcılık mağdurlarına hukuki desteğe erişimi ve desteğin sağlanması konularında ayrımcılık mağdurlarını desteklemek için onlara kaynak sağlayan önemli bir araç olacaktır. Bu çağrı aynı zamanda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ve Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) gibi ulusal insan hakları mekanizmalarını kullanarak, farklı gruplar arasında farkındalık yaratma, veri toplama ve raporlama yoluyla her türlü ayrımcılığın önlenmesine yönelik eylemleri de destekleyecektir.
Hibe, dezavantajlı gruplara yönelik ayrımcılıkla bağlantılı olarak savunuculuk ve politika geliştirmeyi destekleyen ve UİHK'lerin bu alandaki işleyişini güçlendirmeye yönelik tasarlanan faaliyetler için hibe sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle gündem belirlemeye yönelik ulusal konsorsiyumlar oluşturmak ve güçlendirmek amaçlarından bir diğeridir. Başvuru sahiplerinin, ulusal düzeyde kendi gündemlerini belirlemelerini destekleyen faaliyetler önermeleri gerekmektedir. Faaliyet örnekleri aşağıdaki gibidir:
● Ayrımcılıkla mücadele için yerel aktörler arasında ağ oluşturma
● Ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve raporlanması, ayrımcılığa maruz kalan kişilere ulaşılması ve başvuruların ele alınması
● UİHK'lere veya diğer ilgili kurumlara yapılacak başvurular için hukuki destek
● Ayrımcılık mağdurlarının haklarını savunmalarına yardımcı olmak için avukat desteği veya Barolarla işbirliği yapma imkanı
Bu teklif çağrısı, sivil toplum örgütlerine veya Türkiye'de kurulan tüzel kişi statüsündeki kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu konsorsiyumlara açıktır.
Aşağıdaki yapılar bu program kapsamında doğrudan başvuru yapamazlar:
Kooperatifler, Kar Amacı Gütmeyen Küçük Ölçekli İşletme Kuruluşları, Meslek örgütleri, odalar, işçi ve işveren sendikaları, ticaret ve sanayi odaları, diğer meslek kuruluşları ve bunların federasyonları ve konfederasyonları, üniversiteler, araştırma enstitüleri.
Başvuru sahibi STÖ'ler diğer kuruluşlarla (barolar, üniversiteler ve meslek odaları) işbirliği yapabilirler. Ancak proje kapsamında bu kuruluşlar toplantı giderleri, seyahat giderleri ve/veya harcırahlar dışında hibeden yararlanamazlar.
Konsorsiyum durumunda, asıl başvuru sahibi faaliyetlerin genel uygulamasından sorumlu olacaktır.
Başvurular aşağıdaki hususları içermelidir:
➢ Ulusal mevzuat kapsamında kayıtlı kar amacı gütmeyen bir örgüt olarak kayıt statüsü
➢ Benzer büyüklükteki bütçeleri yönetme deneyimi
Kamu idaresi kurumları, devlet kurumları, yerel veya bölgesel makamlar, siyasi partiler, üniversiteler veya siyasi partilere bağlı kuruluşlar bu çağrıya katılamaz.
En fazla 12 aylık alt hibeler için toplam 78.000 Euro ayrılmıştır; ayrımcılıkla mücadele etmek ve daha etkili, bağımsız insan hakları mekanizmalarını savunmak, STÖ'ler ile Barolar/avukatlar arasında işbirliğini teşvik etmek üzere tasarlanan projeler için alt hibe başına en fazla 13.000 Euro verilecektir.
Uygun harcamalar, raporlama süreci de dahil olmak üzere işin gerçekleştirilmesi için gerekli tüm maliyetleri içerir: personel maaşları veya vergileri, seyahat maliyetleri, etkinlik organizasyonu, günlük harcırahlar, baskı maliyetleri, yayın maliyetleri, telefon maliyetleri ve diğer idari maliyetler gibi.
Başvurular CGamboa@nhc.nl adresinden Christy Gamboa 'ya gönderilecektir.
Başvurunun gönderimi sırasında karşılaşılan herhangi bir sorun karşısında Malini Laxminarayan ile iletişime geçilebilirsiniz. (e-posta: mlaxminarayan@nhc.nl)
Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)