Danışman ve Hibe Analiz Programı

Danışmanlık ve Hibe Analiz Programı

Menu

Dijital Özgürlük Fonu (DFF)

Dijital Özgürlük Fonu (DFF)

Dijital Özgürlük Fonu (DFF)


Amaç ve Kapsam

Avrupa’nın dijital haklar davacılarını ve aktivistlerini destekleyerek çalışmalarında daha etkili olmalarını sağlıyoruz. Bunu, stratejik davaya dahil olan yasal, savunuculuk, araştırma ve diğer maliyetleri destekleyen hibeler ve beceri ve bilgi geliştirme ve ağ oluşturma etkinlikleri kolaylaştırarak yapıyoruz. Dijital haklar avukatlarını daha stratejik dijital haklar davalarını kazanmaları için donatarak, nihayetinde teknolojinin ve dijital alanların adil ve adil bir şekilde kullanıldığı bir topluma katkıda bulunmayı amaçlıyoruz, böylece tüm topluluklar ve bireyler insan haklarından tam olarak yararlanabiliyor.


Tematik Odak Alanları
  • Bireylerin mahremiyet haklarını kullanma becerilerini geliştirmek,
  • Çevrimiçi serbest bilgi akışını korumak ve teşvik etmek,
  • Teknolojinin kullanımı ve tasarımında hesap verebilirlik, şeffaflık ve insan hakları standartlarına bağlılığın sağlanması.


Kimler Başvurabilir ?

Avrupa'da dijital hakları korumak ve ilerletmek isteyen dijital haklar savunucularından (örn. STK'lar ve kamu çıkarı hedefi güden diğer kuruluşlar), ücretsiz avukatlardan ve diğer hukukçulardan gelen başvuruları değerlendireceğiz.


Sadece dijital haklar kuruluşlarına fon sağlamakla kalmıyoruz, aynı zamanda ırksal, sosyal, feminist, queer, çevresel, göçmen hakları ve ekonomik adalet hareketlerine ve dijital haklar üzerinde çalışan kuruluşlara da destek sağlıyoruz.

Destek Miktarı ve Oranı

Davacılar farklı operasyonel modellerle çalıştığından ve her davanın farklı boyutları ve karmaşıklıkları olduğundan, talep edilen hibe miktarları değişmektedir. DFF, sabit bir vaka destek ücreti ile çalışmak yerine, her vakayı hem genel hibe verme kriterleri hem de maliyet etkinliği ilkesi ışığında kendi özelliklerine göre değerlendirecektir.


2020-2022 yılları arasında yıllık hibe bütçemiz 600.000 Avro ile 800.000 Avro arasındaydı ve yılda 15-20 başvuruyu onayladık.


Şu ana kadar bir dava takip desteği hibesinin ortalama büyüklüğü yaklaşık 50.000 Avro ve bir dava öncesi araştırma destek hibesinin ortalama büyüklüğü yaklaşık 30.000 Avro'dur. 3.000 Avro kadar düşük ve 100.000 Avro'nun üzerinde hibeleri onayladık.

Destek Unsurları

Dava takip desteği

İlk aşamadan son temyize kadar bir davanın birden çok merci aracılığıyla görülmesine yönelik destek. Örnek: Polisin yüz tanıma teknolojisini kullanmasına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bir itiraz.



Dava öncesi araştırma
Planlanan davaya hazırlık faaliyetleri için destek. Bu, yasal araştırma, kanıt toplama, forum seçimi veya hak talebinde bulunanların ve proje ortaklarının belirlenmesini içerebilir. Planlanmamış davalar hakkında geniş araştırma veya genel kapsam belirleme içermez. Örnek: Bir AB Direktifi kapsamında belirli bir konuyu ele almak için hangisinin en iyi seçenekleri sunduğunu belirlemek üzere üç AB yargı yetkisi arasında karşılaştırmalı bir çalışma.


Desteklenen İller
Tüm İller,
Başvuru Yeri

Başvuru yapmak için Tıklayınız




Destek Bilgileri
Başlangıç Tarihi:
30 Kasım -1

Son Başvuru Tarihi:
20 Temmuz 2023