ENHANCER Girişimcilik Hibe Programı
ENHANCER Girişimcilik Hibe Programı
ENHANCER Girişimcilik Hibe Programı
Bu teklif çağrısının genel hedefi, iş fırsatlarını ve geçim kaynaklarını artırmak suretiyle Türkiye’de yaşayan Geçici Koruma altındaki Suriyelilerin ve Yerel Ev Sahibi Toplulukların sosyo-ekonomik uyumuna katkıda bulunmaktır. Geçici Koruma altındaki Suriyeliler ve Yerel Ev Sahibi Toplulukların iş kurma ve geliştirme anlamında desteklenmeleri; bu grupların istihdamının, geçim kaynaklarının ve kendi kendine yeterliliklerinin iyileştirilmesinde kritik öneme sahip olmakla birlikte, kayıtlı işletme ve kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi yoluyla ev sahibi ülkenin ekonomisine de katkı sağlar.
Bu teklif çağrısının özel hedefi, Türk vatandaşları ve Geçici Koruma altındaki Suriyeliler arasındaki potansiyel girişimcileri, istihdam yaratabilecek kayıtlı işletmeler kurma konusunda desteklemektir.
Bu destek programının etkinliğini artırmak ve potansiyel girişimcilere rehberlik etmek için, destek programının uygulanmasında aşağıdaki sektör ve değer zincirlerine öncelik verilecektir:
Öncelikli sektörler ve değer zincirleri
- Tarım ve Gıda Üretimi
- Tekstil ve Hazır Giyim
- Ayakkabıcılık
- Mobilya İmalatı
- Makine, teçhizat ve metal imalatı ve onarımı
- Yenilikçi, yüksek teknoloji ve yüksek değer katan faaliyetler (Yazılım, tasarım, e-ticaret, yeni iş modelleri vs.)
Bu teklif çağrısının hedef grupları, ilgili bir iş fikri ve işletme kurma niyeti olan Türk vatandaşları ve Geçici Koruma altındaki Suriyeliler arasındaki potansiyel girişimcilerdir.
Bu teklif çağrısının nihai faydalanıcıları, destek programı tarafından teşvik edilen ekonomik kalkınma ve sosyo-ekonomik entegrasyondan yararlanan işletmelerin sahibi, hissedarı veya çalışanı olan Türkiye vatandaşları ve Türkiye’deki Geçici Koruma altındaki Suriyeliler, onların hane halkı üyeleri ve genel olarak toplumdur.
Bu teklif çağrısına ayrılan gösterge niteliğindeki toplam tutar 3,125,000 Avro’dur. ICMPD ayrılan fonların tamamını tahsis etmeme hakkını saklı tutar. Benzer şekilde daha fazla fon ayrılması hâlinde bu tutarın artırılması da mümkündür.
Bu teklif çağrısı kapsamında tahsis edilen tüm hibeler aşağıdaki asgari ve azami tutarlar içerisinde kalmalıdır:
- Asgari Tutar: 1,500 AVRO
- Azami Tutar: 5,000 AVRO
Aşağıda belirtilen uygun olmayan faaliyetler ve sektörler dışındaki her türlü girişimcilik faaliyeti uygun faaliyet olarak değerlendirilecektir.
Aşağıda belirtilen zorunlu çıktıların başarıyla gerçekleştirilmesinden sonra hibe bedelleri ödenecektir:
- Çıktı 1: Resmi işletme kaydı
- Çıktı 2: Kesintisiz en az 6 ay süreli bir personel (kendi nam ve hesabına çalışan personel veya ilave personel istihdamı2) istihdamı
Uygun olmayan faaliyet türleri şu şekildedir:
- Sadece veya büyük ölçüde çalıştay, seminer, konferans ve kongrelere katılım için bireysel finansman sağlanmasını içeren faaliyetler;
- Sadece veya büyük ölçüde eğitim çalışmaları veya kurslar için bireysel burslara yönelik faaliyetler;
- Devlet bütçesinden, diğer AB programlarından veya diğer fon kaynakları ile finanse edilmiş olan veya finanse edilme sürecinde olan faaliyetler;
- Konferanslar, yuvarlak masa toplantıları, seminerler veya benzer etkinlikler gibi tek seferlik faaliyetler. Bu faaliyetler sadece büyük çaplı bir projenin bir parçası ise finanse edilebilir;
- Maliyeti sözleşme dönemi dışında meydana gelen faaliyetler;
- Hayır kurumlarına yapılacak bağışlar;
- İdeolojik olarak yanlı veya partizan nitelik taşıyan faaliyetler;
- Siyasi partileri destekleyen veya siyasi partilerle bağlantılı faaliyetler;
- Sadece araştırma ve strateji, plan veya benzeri belgelerin hazırlanmasından müteşekkil faaliyetler;
- Hibe elde etmeye yönelik faaliyetler (yani verilen hibenin başka kurum veya kendi işletmelerini kurma aşamasında olanlar gibi başka kişilere daha fazla hibe (finansal veya ayni) veya kredi sağlamak için kullanılması);
- Altyapı projeleri.
Başvurular (başvuru formu, diğer ekler ve destekleyici belgeler) ICMPD elektronik Başvuru Platformu olan https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/Tenders/Appraisal üzerinden yapılmalıdır. Başka mecralar (örneğin e-posta veya posta yolu) üzerinden yapılan başvurular reddedilecektir.
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)