IRASME 33. Çağrısı
IRASME 33. Çağrısı
IRASME 33. Çağrısı
IRA-SME (International Research Activities by Small and Medium-sized Enterprises) Ağının 33. çağrısı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dâhil olduğu uluslararası araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
27 Mart 2024 tarihine kadar açık kalacak olan çağrı ile Almanya, Avusturya, Belçika (Flaman ve Valon Bölgeleri), Brezilya, Lüksemburg, İsviçre’de yer alan KOBİ’ler ile ikili ve çok taraflı işbirliğine olanak tanınmaktadır.
Çağrıya ülkemizden yapılacak başvurularda sanayi-akademi işbirliği tercih nedeni olmakla birlikte çağrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilecektir.
Kendi kendini idame eden uluslararası bir ağ olan IRASME, küçük/orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini artırmaya yönelik uluslararası projeleri desteklemektedir. Ağın temel amacı, KOBİ’lerin uluslararası projeler aracılığı ile teknolojik know-how kazanmaları, gerekli işbirliği ağlarında bulunması ve küresel rekabet edilebilirliklerinin geliştirilmesidir.
TÜBİTAK-IRASME ortak çağrılarıyla; (i) ülkemizdeki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, (ii) KOBİ’lerin uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, (iii) edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin KOBİ’ler bünyesinde içselleştirilerek özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve (iv) KOBİ’lerin uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Çağrı kapsamında değerlendirilen projelerde temel araştırma niteliği aranmamakta, araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge), “teknolojik açıdan yeni veya iyileştirilmiş ürün”, “teknolojik süreç yeniliği” odaklı projeler tercih edilmekte ve
•Yeni ürün üretilmesi
•Ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesi
•Maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin geliştirilmesi
•Yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleri olan projeler desteklenmektedir
- • TÜBİTAK-IRASME ortak çağrısı kapsamında, firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik küçük ve orta büyüklükteki işletme(ler) (KOBİ(ler)) ve söz konusu KOBİ(ler) ile birlikte başvuruda bulunacak Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve/veya firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik büyük ölçekli sermaye şirketleri TÜBİTAK 1071-Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri doğrultusunda desteklenecektir.
- • Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve büyük ölçekli sermaye şirketleri bu çağrı kapsamında başvuruda bulunabilmek için bir KOBİ’nin/KOBİ’lerin yürütücü kuruluşlar arasında bulunduğu bir ortaklık kurmalıdır.
- • KOBİ’nin/KOBİ’lerin başvurularında Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğinde bulunmaları önerilmektedir.
- • Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan başvuru kabul edilmez.
• Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
• Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
- Proje başına 325.000 Avro’yu,
Yürütücü kuruluş başına;
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100.000 Avro’yu,
- Özel kuruluşlar için 325.000 Avro’yu aşamaz.
TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, proje bütçesi ile destek oranının çarpılmasıyla elde edilir. Birden fazla yürütücü kuruluşun yer aldığı projelerde, TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, her bir yürütücü kuruluşun proje bütçesi ile destek oranının çarpılması sonucu elde edilen tutarların toplamıdır.
• Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir.
• Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden %75 destek oranı ile desteklenecektir.
• Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için desteklenebilecek giderler TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar kapsamında sunulmuştur. Bu kurum ve kuruluşlarda geçici işçi ücretlerine ilişkin hesaplama kurallarına buradan erişilebilmektedir.
• Özel kuruluşların yapacakları başvurularda özel kuruluşların proje kapsamında aşağıdaki harcama kalemleri desteklenebilecektir.
- Personel giderleri (Yardımcı personel giderleri dâhil) (TÜBİTAK 1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları ilgili hükümleri geçerlidir)
- Yurt içi ve yurt dışı seyahat giderleri (Seyahatlere proje yürütücüsü, araştırmacılar ve yardımcı personeller katılabilirler)
- Danışmanlık ve hizmet alım giderleri
- Alet, makine, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
- Malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri
- Yeminli mali müşavir tarafından yapılan denetim ve tasdike ilişkin giderler (Hazine ve Maliye Bakanlığınca her yıl yayımlanan yeminli mali müşavir asgari ücret tarifesinde belirtilen TÜBİTAK tarafından yapılan Ar-Ge yardımları işlemlerinde geçerli ücret tarifesindeki yeminli mali müşavirlik ücretleri kapsamında desteklenir)
Başvuru yapmak için Tıklayınız
Detaylı bilgi için Tıklayınız
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)