Kamu Yapay Zeka Ekosistemi - 2023
Kamu Yapay Zeka Ekosistemi - 2023
Kamu Yapay Zeka Ekosistemi - 2023
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025 (UYZS), 6 no.lu stratejik önceliği olan “Yapısal ve İş Gücü Dönüşümünü Hızlandırmak” kapsamındaki tedbirler ve belirlenen üst hedefler doğrultusunda kamu kurumlarında yapay zekâ (YZ) teknik altyapı, veri yönetişimi ve insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi önemlidir. Strateji doğrultusunda oluşturulan “Kamu YZ Ekosistemi Çalışma Grubu” kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının proje temelli ihtiyaçları ve mevcut kapasiteleri için ön değerlendirme yapılmış olup bu bağlamda kamusal faydası yüksek YZ projelerinin teknik, idari ve mali açıdan desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda; TÜBİTAK KAMAG ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü (YZE) iş birliği ile “Kamu Yapay Zekâ Ekosistemi” başlıklı çağrı yayınlanmaktadır. Bu çağrı ile kamu kurum ve kuruluşlarının tanımlanan/tanımlanacak ihtiyaçlarına yönelik yapay zekâ temelli çözümler geliştirilmesi teşvik edilmekledir.
Türkiye’de ilk kez kamu kurumlarında YZ projeleri geliştirmeye yönelik ve ekosistem oluşturulmasına öncülük edecek bu çağrıda,
- Finans Teknolojileri,
- Akıllı Üretim Sistemleri,
- Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,
- İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik
- E-Ticaret Teknolojileri
- Akıllı Eğitim Teknolojileri
temalarına yer verilmektedir.
Bu destek modelinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapay zekâ tabanlı ihtiyaçlarını gidermek üzere, geliştirilecek teknolojilerin ticarileştirilmesinin kolaylaştırılması amacıyla öncelikli olarak yapay zekâ üzerine çalışan özel sektör ve/veya kamu Ar-Ge birimleri Proje Yöneticisi Kuruluş (PYÖK) olmak üzere; konsorsiyum yapısı içerisinde özel sektör, kamu Ar-Ge birimleri ve en az bir üniversitenin proje yürütücüsü Kuruluş (PYK) olarak yer almaları beklenmektedir.
Bu çağrıda ayrıca, proje başvurusu yapacak konsorsiyumun Yapay Zekâ Enstitüsü ile başvuru öncesi bir iş birliği protokolü imzalaması ve bu iş birliği protokolünün proje önerisi ekinde sunulması gerekmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı (CBDDO) bu çağrı kapsamında müşteri kurum olarak yer alacak olup kurum ve kuruluşların yapay zekâ tabanlı ihtiyaçları CBDDO koordinasyonunda tanımlanacaktır.
CBDDO Başkanlığı, yürütülecek projelerin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile uyumunu ve kurumlar arası iş birliğini tesis etmek üzere çağrı kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının yapay zekâ temelli ihtiyaçlarının takibine ilişkin genel koordinasyonunu üstlenecektir.
- Çağrı kapsamında proje önerileri tek aşamalı olarak alınacaktır.
- Başvurulan projenin bütçesi en fazla 10.000.000 TL (on milyon Türk Lirası) olacaktır.
- Model/süreç/yöntem geliştirme ve/veya prototip/sistem/pilot tesis
- Teknoloji birikim
Başvurular ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresinden yapılacaktır. Elektronik başvurunun tamamlanması sonrası gönderilmesi gereken ıslak imzalı belgeler ilgili adreste belirtilmektedir.
Başvuru belgelerinin gönderileceği posta adresi:
TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu
İşçi Blokları Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:51 06530 Çankaya ANKARA
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)