Nadir Hastalıklarda Avrupa Ortak Programı EJP RD 2023 Yılı 2. Çağrısı
Nadir Hastalıklarda Avrupa Ortak Programı EJP RD 2023 Yılı 2. Çağrısı
Nadir Hastalıklarda Avrupa Ortak Programı EJP RD 2023 Yılı 2. Çağrısı
Nadir Hastalıklarda Avrupa Ortak Programı (Euroean Joint Programme on Rare Diseases – EJP RD) (http://www.ejprarediseases.org/), Avrupa Komisyonu tarafından Ufuk2020 Programı çerçevesinde desteklenen 35 ülkeden 130 kurum ve kuruluşun yer aldığı uluslararası bir platformdur. EJP RD Projesi’nin amacı, nadir hastalıklar araştırma alanında ihtiyaç duyulan acil, akılcı stratejiyi oluşturarak yenilikçi klinik çalışmalarla, hızlı ve düşük maliyette ilaçların keşfedilmesi ve hastaların yaşam kalitesini arttıracak özel bakım yöntemlerinin sağlanmasıdır. Böylece, bu proje ile Avrupa’da nadir hastalıklar araştırma alanında gerekli entegrasyon gerçekleştirilerek, sosyal güçlüklerle etkin mücadele etme olanaklarının sunulması hedeflenmektedir.
Çağrıya başvuracak proje konsorsiyumlarının araştırma proje önerileri aşağıdaki konulardan en az birini içermelidir:
- Hastalık prevalansının tahmini,
- Bir nadir hastalığın teşhisi/prognozu için biyobelirteçlerin/terapötik bir ilaca eşlik eden tanısal testlerin tanımlanması,
- Nadir bir hastalık veya bozukluk grubunun (örn. aynı etiyolojiye sahip) başlangıcının/ilerlemesinin (genetik, fizyolojik, çevresel verilerin veya değişkenlerin toplanması dahil) biyobelirteçler/indikatörler ile tanımlanması,
- Potansiyel biyobelirteçler, hasta tarafından bildirilen sonuçların incelenmesi ve yaşam kalitesi ölçümlerini içeren gelecekteki çalışmalar için ilgili son noktaların belirlenmesi,
- Terapötik yaklaşımlar için biyobelirteçlerin/değişkenlerin tanımlanması (farmakoloji, ilacın yeniden konumlandırılması, gen tedavisi, RNA tedavisi, hücre tedavisi, tıbbi cihazlar, vb.).
EJP RD 2023 yılı uluslararası ortak araştırma projeleri çağrısında, “Nadir Hastalıkların Karşılanmayan (İyi Tanımlanmamış) Gereksinimlerinin Belirlenmesine Yönelik Doğal Seyir Çalışmaları - Natural History studies addressing unmet needs in Rare Diseases" üzerine araştırma projeleri desteklenecektir.
- Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları,
- Eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret
sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar).
TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri doğrultusunda desteklenecektir.
• Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan başvuru kabul edilmez.
• Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
• Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
Proje başına 2.500.000 TL’yi,
Yürütücü kuruluş başına;
Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 1.500.000 TL’yi,
Özel kuruluşlar için 2.500.000 TL’yi
aşamaz. TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, proje bütçesi ile destek oranının çarpılmasıyla elde edilir. Birden fazla yürütücü kuruluşun yer aldığı projelerde, TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, her bir yürütücü kuruluşun proje bütçesi ile destek oranının çarpılması sonucu elde edilen tutarların toplamıdır.
• Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir.
• Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden %75 destek oranı ile desteklenecektir.
• Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için desteklenebilecek giderler TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar kapsamında sunulmuştur. Bu kurum ve kuruluşlarda geçici işçi ücretlerine ilişkin hesaplama kurallarına buradan erişilebilmektedir.
• Özel kuruluşların yapacakları başvurularda özel kuruluşların proje kapsamında aşağıdaki harcama kalemleri desteklenebilecektir.
Personel giderleri (Yardımcı personel giderleri dâhil) (TÜBİTAK 1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları ilgili hükümleri geçerlidir.)2
Yurt içi ve yurt dışı seyahat giderleri
Danışmanlık ve hizmet alım giderleri
Alet, makine, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
Malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri
Yeminli mali müşavir tarafından yapılan denetim ve tasdike ilişkin giderler (Hazine ve Maliye Bakanlığınca her yıl yayımlanan yeminli mali müşavir asgari ücret tarifesinde belirtilen TÜBİTAK tarafından yapılan Ar-Ge yardımları işlemlerinde geçerli ücret tarifesindeki yeminli mali müşavirlik ücretleri kapsamında desteklenir.)
Başvuru yapmak için Tıklayınız
Detaylı bilgi için Tıklayınız
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)