Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri (TUGEP) Destek Programı
Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri (TUGEP) Destek Programı
Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri (TUGEP) Destek Programı
Programın amacı; Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun öncelikleri doğrultusunda Kurumun görev alanına giren enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları, nükleer, bor ve nadir toprak elementleri ile ilgili bilim ve teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek araştırma ve geliştirme sonuçlarının faydalı araç, gereç, malzeme, hizmet, ürün, yöntem, süreç, sistem ve üretim tekniklerine dönüştürülmesi, mevcutların iyileştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla her türlü araştırma, geliştirme, yenilik, tasarım, teknoloji edinme, test ve yerlileştirme faaliyetlerini içeren ürün/teknoloji geliştirme projelerini desteklemektir.
Programda aşağıda belirtilen iki farklı çağrı başlığı altında proje başvuruları alınacaktır.
- Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Hücresi Çağrısı
- Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama Teknolojileri Çağrısı
Kamu kurum/kuruluşu, üniversite ve özel sektör kuruluşları Proje yürütücüsü kuruluş (PYK) olabilirler. Birden fazla PYK’nın yer aldığı projelerde, projenin yönetiminden sorumlu olan Proje yöneticisi kuruluş (PYÖK) belirlenir.
- PYÖK/PYK’nın kamu kurum/kuruluşu veya üniversite olması durumunda en az doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması ve herhangi bir kamu kurum/kuruluşunda çalışan (vakıf üniversitesi çalışanları için tam süreli) olması gerekir.
- PYÖK/PYK’nın özel sektör kuruluşu olması durumunda, proje konusu ile ilgili alanda en az dört yıllık lisans mezunu olması ve söz konusu kuruluşta, projenin başvuru tarihi itibariyle en az altı ay süreyle çalışıyor olması gerekir.
*Özel sektör kuruluşunun ticaret sicil belgesine sahip ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi olması şarttır.
**Proje başvurusunda Proje Sonuçları Uygulama Planını sunan ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden en az bir Sanayi Ortağı olması zorunludur.
Detaylı bilgi için; https://www.tenmak.gov.tr/kimler-basvuru-yapabilir.html
Program Bütçesi: 50.000.000 TL
Destek Oranı: %80 (%20 Sanayi Ortağı tarafından karşılanacaktır.)
Süresi: En fazla 36 ay
Proje bütçesinin oluşturulmasında aşağıdaki kalemler gider olarak kabul edilebilir:
a) Proje için gerekli olan teçhizat, alet, makine, yazılım ve yayın alım giderleri. (proje bütçesinin (PTİ ve kurum hissesi hariç) % 50’sini geçemez.)
b) Danışmanlık ve hizmet alım giderleri. (yurtiçi ve yurtdışı toplam hizmet alımı (danışmanlık dâhil) bedeli proje bütçesinin (PTİ ve kurum hissesi hariç) % 25’ini geçemez. Proje kapsamında yurtiçinden yapılacak hizmet alımı giderlerinin toplamı proje bütçesinin (PTİ ve kurum hissesi hariç) % 5’ini geçemez. Toplam yurtdışı hizmet alımı (danışmanlık ve dâhil) bedeli, proje bütçesinin (PTİ ve kurum hissesi hariç) % 15’ini geçemez.)
c) Malzeme ve sarf malzemesi giderleri.
ç) Proje kapsamında kullanılan cihazların bakım onarım giderleri.
d) Süreli personele ve kamu personeli olmayan proje personeline ilişkin personel giderleri.
e) Bursiyer giderleri.
f) Proje teşvik ikramiyesi (PTİ).
g) Projenin konusuyla ilgili yurtiçi ve yurtdışında düzenlenecek konferans, sempozyum, kongre ve benzeri etkinliklere katılım ile çalışma ziyareti ve proje çalışmaları için gerekli olan diğer seyahat giderleri. (Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlere verilebilecek destek miktarları toplamının üst limiti 250.000TL'dir.)
ğ) Kurum hissesi. (PYÖK/PYK’nın kamu kurum/kuruluşu veya üniversite olması durumunda, PTİ, süreli personel ve bursiyer giderleri haricindeki proje bütçesinin % 10’u, PYÖK/PYK’nın teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirket olması ve kadrosu yükseköğretim kurumlarında olan PYÖ/PY’nin söz konusu şirketlerin ortağı olmaları halinde, bu şirketlere PTİ ve personeli gideri dışında kalan proje bütçesinin % 10’u oranında kurum hissesi verilir.)
h) Projenin niteliği gereği varsa proje ile doğrudan veya dolaylı ilgili diğer giderler.
Başvurular https://www.tenmak.gov.tr/tendes/ web sayfasından yapılacaktır. Başvuru form ve ekleri imzalı olarak elden veya posta yolu ile teslim edilir.
Detaylı bilgi ve çağrı rehberlerine ulaşmak için tıklayınız.
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)