Üreten Şehirler Tematik Teknik Destek Programı - Karbon Ayak İzi Danışmanlık Programı
Üreten Şehirler Tematik Teknik Destek Programı - Karbon Ayak İzi Danışmanlık Programı
Üreten Şehirler Tematik Teknik Destek Programı - Karbon Ayak İzi Danışmanlık Programı
Programın Amacı
Balıkesir ilinde belirlenen sektörlerde yer alan ve ihracat yapan işletmelerin üretim süreçlerinde enerji ve su gibi sınırlı kaynakların ve hammaddenin daha verimli kullanılması, üretim ve tüketim sonrası daha az atık üretilmesi ve üretilen atığın yeniden kullanımı gibi konularda teknik destek sağlanmasıdır.
Programın Önceliği
Balıkesir ilinde gıda ve makine-ekipman imalatı sektörlerinde yer alan ve ihracat yapan işletmelerin detaylı temiz üretim etüdü, belirlenen ürün vesüreçler için karbon ayak izinin detaylı analizi, emisyon azaltım stratejilerini içeren rapor hazırlanması ve emisyon azaltım yatırımlarına yönelik rapor hazırlanması programın önceliğidir.
Tematik Teknik Destek İçeriği
İşletmelerin üretim süreçlerinde enerji ve su gibi sınırlı kaynakların ve hammaddenin daha verimli kullanılması, üretim ve tüketim sonrası daha az atık üretilmesi ve üretilen atığın yeniden kullanımı; Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında karşılaşacağı karbon vergilerinden olumsuz etkilenmeden ihracatlarına devam edebilmelerinin sağlanması amacıyla detaylı temiz üretim etüdü, belirlenen ürün ve süreçler için karbon ayak izinin detaylı analizi, emisyon azaltım stratejilerini içeren rapor hazırlanması ve emisyon azaltım yatırımlarına yönelik rapor hazırlanması tematik teknik destek içeriğini oluşturmaktadır.
Yürütülecek Çalışmalar:
Detaylı temiz üretim etüdü
Belirlenen ürün ve süreçler için karbon ayak izinin detaylı analizi
Emisyon azaltma stratejilerini içeren rapor hazırlanması
Emisyon azaltım yatırımlarına yönelik rapor hazırlanması
Süreç iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesi
Balıkesir ilinde gıda ve makine-ekipman imalatı (yenilenebilir enerji, metalürji ve malzeme teknolojileri ile savunma sanayine yönelik üretim yapan) sektörlerinde yer alan ve ihracat yapan işletmeler
Bu program kapsamında desteklenecek projeler için Ajans tarafından tahsis edilen toplam kaynak tutarı 4.000.000TL’dir. Ajans, teknik destek tutarının %80’inin karşılayacak olup %20’lik bedel olan 1.000.000 TL Yararlanıcılar tarafından karşılanacaktır. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.
Destekten Karşılanabilecek Maliyetler: Tematik Teknik Destek Programı kapsamında başvuru sahibine herhangi bir mali destek sağlanmayacaktır. Tematik teknik destek hizmet alımı yoluyla sağlanacak olup, sadece uzman giderleri (yol ve konaklama dahil) hizmet alımı çerçevesinde Ajans tarafından ilgili firmadan satın alınarak karşılanacaktır.
Başvuru yapmak için Tıklayınız
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (KONSANTRE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (RÜZGAR ENERJİ SİSTEMLERİ)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (JEOTERMAL)
Yenilenebilir Enerji Tesisleri (BİYOKÜTLE)