Danışman ve Hibe Analiz Programı

Danışmanlık ve Hibe Analiz Programı

Menu

Üreten Şehirler Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı

Üreten Şehirler Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı

Üreten Şehirler Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı


Amaç ve Kapsam

2014-2023 Çukurova Bölge Planı amaçları ile uyumlu olarak oluşturulmuş İmalat Sanayinde Kurumsallaşma, Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde hazırlanmış bulunan Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı’nın genel amacı, TR62 bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin temiz üretim konusundaki kurumsal kapasitelerinin artırılmasını destekleyerek uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır.

Programın özel amacı ise, Adana Hacı Sabancı OSB ve Mersin-Tarsus OSB’de tekstil, gıda, metal ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların temiz üretim standartlarını sağlamalarına yönelik kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici faaliyetlere teknik danışmanlık desteği sağlanmasıdır.


Programın Öncelikleri:

Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programının öncelik alanı; Adana Hacı Sabancı OSB ve Mersin-Tarsus OSB’de tekstil, gıda, metal ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin Temiz Üretim Etüt çalışmasının ve gerekli görülen işletmeler için etüde ek olarak Karbon Ayak İzi Ölçüm çalışmalarının gerçekleştirilmesidir.

Temiz Üretim Etüt Çalışması; üretim süreçlerinde önemli bir girdi olan enerji, su ve hammadde kullanımında verimliliği artıracak fırsatların belirlenmesi ve atıkların gerek miktar gerek toksik içerik bakımından azaltılmasına yönelik etüt çalışmasıdır.

Kimler Başvurabilir ?

Bu programa sadece Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinin 7A Maddesi b Bendinde belirtilen kar amacı güden özel işletmeler başvuru yapabilir.

Başvuru Sahibinin;

• Ajansın faaliyet gösterdiği TR62 (Adana, Mersin) Düzey 2 Bölgesi’nde kayıtlı olması veya merkezi ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması,

• Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi veya Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde faaliyet gösteriyor olması,

  • Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasına (NACE Rev.2) göre;

    10. Gıda ürünlerinin imalatı,
    13. Tekstil ürünlerinin imalatı,
    25. Fabrikasyon metal ürünleri imalatı,

    28. Makine ve ekipman imalatı sektörlerinde faaliyet göstermesi,

  • Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi,

    • Ajansa proje başvurusu yapılmadan önce kurulmuş ve esnaf veya ticaret sicilinde tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Destek Miktarı ve Oranı

Bu program kapsamında desteklenecek temiz üretim tematik teknik destek talepleri için Ajans tarafından tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5.000.000,00 TL’dir. Çukurova Kalkınma Ajansı, bu programa ayırdığı kaynağın bir kısmını ya da tamamını kullandırmama hakkını saklı tutar.

Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı kapsamında yararlanıcı firmaya doğrudan mali destek verilmez. Ajans, bu desteği temiz üretim konusunda uzmanlaşmış bir merkezden hizmet alımı yoluyla gerçekleştirir. Her bir tematik teknik desteğin Ajansa toplam maliyeti (KDV Dâhil) 200.000,00 TL’yi aşamaz. Hizmet alımının satın alma ve ödeme işleri Ajans tarafından gerçekleştirilir.

Destek Unsurları
  1. Ajans, program kapsamında herhangi bir proje teklif çağrısı ile ilişkilendirmemek koşuluyla, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek Temiz Üretim Danışmanlık faaliyetlerine teknik destek sağlayacaktır. Ancak, alınacak danışmanlık hizmeti kapsamında başvuru sahibinin eğitim ihtiyaçlarına dönük faaliyetler de başvuru içerisinde yer alabilir.

Desteklenen İller
Adana, İçel(Mersin),
Başvuru Yeri

Online Başvuru Sistemi

https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr/

Açıklamalar
Desteğe Uygun Danışman Bulunmamaktadır



Destek Bilgileri
Başlangıç Tarihi:
30 Kasım -1

Son Başvuru Tarihi:
22 Aralık 2023