Blog
Blog
Tarım 4.0, gelişmiş araçlar ve teknoloji aracılığıyla toplanan ve iletilen veri ve bilgilerin kesin ve doğru analizine dayalı olarak tarımda gerçekleştirilen tüm eylemleri ifade etmektedir.
Bu, bir dizi dijital 4.0 teknolojisinin kullanımını sağlayan ve sırayla sahadan, sensörlerden veya diğer üçüncü taraf kaynaklardan toplanan verilerin otomatik olarak toplanmasını, entegrasyonunu ve analizini sağlayan araçlar ve stratejiler anlamına gelir.
Bu teknolojilerin amacı, çiftçilere faaliyetleriyle ilgili karar verme sürecinde ve tedarik zincirindeki diğer taraflarla ilişkilerinde en kapsamlı ve kesin desteği sunmaktır.
Nihai hedef, tarımsal süreçlerin ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğini ve ayrıca karlılığını artırmaktır.
Tarım 4.0, tüm üretim zincirini etkileyen faaliyetlerin etkinliğini genişletmek, hızlandırmak ve verimliliğini artırmak için Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, Yapay Zeka ve Robotik kullanımını ifade eder.
Tarımda 4.0 çözümlerini benimsemek şu anlama gelir:
• Mahsulün su gereksinimlerini tam olarak hesaplayarak veya belirli bitki hastalıklarının veya zararlılarının başlangıcını önceden tespit ederek gereksiz israfın önlenmesi
• Maliyet üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak ve ekim, ekim ve hasatın tüm aşamalarını büyük bir hassasiyetle planlayabilmek, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek
• Tedarik zincirinin izlenebilirliğinin iyileştirilmesi, az hata payı ile sürdürülebilir bir şekilde yüksek kaliteli gıda üretebilen kısa bir tedarik zinciri ile sonuçlanabilir.
Tarım 4.0 Teknolojileri ve Veri Yönetimi
Tarım 4.0'dan bahsettiğimizde özellikle şunu kastediyoruz:
• En yenilikçi teknolojilerin kullanımı
• Alanlardan gelen veri ve bilgi miktarını yönetme yeteneği
• Ve bunları sektör için faydalı bir şekilde yorumlayabilme.
Ancak, bir tarımsal işletmeyi dijitalleştirmek için kullanılabilecek temel teknolojiler nelerdir?
Drone'lar ve Sensörler
Dronlar, ürünleri gerçek zamanlı olarak izleyebilen, aynı zamanda görüntüler ve faydalı bilgiler iletebilen küçük insansız hava araçlarıdır. Esas olarak arazi haritalama için kullanılırlar, ancak en gelişmiş versiyonları, çıplak gözle tespit edilemeyen sorunları tespit etmek için kızılötesi sensörler ve görüntü sistemleri kullanır.
Çevresel sensörler ise iklimsel hava verilerini ve toprak nemi gereksinimlerine ilişkin bilgileri kaydetme yeteneğine sahiptir.
Nesnelerin İnterneti (IoT)
Bu teknoloji, mahsul geliştirme koşullarını iyileştirmek için yararlı verilerin yanı sıra bilgi alışverişi yapmak için çeşitli araçların (örneğin dronlar, sensörler veya uydular) birbirine bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlar.
Büyük Veri
Büyük Veri kavramı, çeşitli teknolojiler tarafından üretilen ve üretim sürecinde daha verimli kararlar alınmasına yardımcı olacak tüm bilgi ve verileri ifade eder.
Sonuç olarak, bu veri kümeleri, farklı kaynaklardan geldikleri ve belirli sorunlara pratik cevaplar sağlamak için yapay zeka tarafından işlenmesi gerektiğinden çok farklıdır.
Yapay Zeka
Bu terimle, makinelere belirli durumları değerlendirme ve gerçek zamanlı olarak karar verme talimatı veren teknolojiye atıfta bulunuyoruz.
Büyük miktarda veriyi işleme ve yorumlama becerisi ve birikimi, makine öğrenimi için ana girdidir.
İki ana uygulama alanı vardır
• Belirli görevleri otomatikleştiren makineleri kullanan robotlar
• Çalışanların otomatik ve tekrarlayan görevler için harcadıkları çalışma saatlerini azaltan yönetim yazılımı
Bulut Teknolojileri
Ağ üzerinde bir dizi erişilebilir hizmet ve paylaşılan kaynaktır; daha fazla sayıda insanın belirli teknolojilere ve verilere erişimini sağlamak için yararlı bir araçtır.
Bu, ekonomik olarak dezavantajlı ve daha az iç beceriye sahip daha küçük şirketlere yardım sağlayabilir.
Veri ve bilginin yönetimi çok önemlidir;
• Bu bilgiyi kullanan her bir şirket için ekonomik değerini anlamayı sağlar.
• Hangi verilerin gerçekten yararlı olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlamamıza fayda sağlar (teknoloji yönetimi seviyesi)
• Bu verilerin toplanmasının en son Avrupa gizlilik yönetmeliklerine uygun olmasını ve bilgilerin birkaç şirketin elinde yoğunlaşmasını önlemeyi sağlar (yasal yönetim düzeyi)
Tarım 4.0'a geçmek neden önemlidir:
Tarımı ve onunla bağlantılı yeni teknolojileri anlamanın bu yeni yoluna karşı hâlâ büyük bir çekingenlik olmasına rağmen Tarım 4.0'ın bir takım avantajlar sunduğuna şüphe yoktur.
Ekonomik avantajlar: Teknolojilerin maliyetlerine rağmen, bu tür çiftçilik ve aletlerin gerçek ekonomik faydaları iyi bilinmektedir. Faaliyetler üzerinde daha fazla kontrol, kaynakların optimizasyonuna ve sonuç olarak daha az su ve gübre israfına yol açar. Bütün bunlar çiftçi için tasarruf anlamına geliyor. %20 verimlilik artışı ile %30 civarında üretim girdilerinde tasarruftan bahsediyoruz.
Çevresel faydalar: Tarımın hafife alınmaması gereken bir yönü vardır ve o da geleceğin tarımının belirleyici bir özelliği olacak olan sürdürülebilirliktir. Tarım 4.0, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini ve tüm gıda zincirinin çevresel etkisini geliştirmek için özel olarak tasarlanmıştır.
İşçiler için faydaları: Yeni teknolojilerin operatörün çalışma koşullarını da iyileştirdiği iyi bilinmektedir.
Sağlık açısından yararları: Üretim zincirinin her aşamasının sürekli ve hassas bir şekilde izlenmesi, şüphesiz sağlığa yararlı olan daha yüksek kaliteli bir son ürüne dönüşmesine katkı sağlar. Yüksek teknolojili bir tedarik zincirindeki ürünlerin özelliklerini koruduğu ve dolayısıyla daha sağlıklı olduğu tahmin edilmektedir.